پس از پشت سرگذاشتن یک هفته پرتلاطم، در آستانه معاملات سومین هفته شهریور قرار داریم. فراز و فرودی که بازار سهام هفته گذشته تجربه کرد میتواند اتفاق مساعدی برای ادامه مسیر باشد. با این حال معاملهگران باید انتظارات و استراتژی خود در کوتاهمدت را تعدیل کنند. بازار در این هفته به کدام سمت خواهد رفت و چه متغیرهایی را باید دنبال کنیم؟
به گزارش فراسرمایه، هفته گذشته شاخص کل بورس تهران در مجموع افت 2 درصدی را تجربه کرد. اما بیش از این برآیند منفی، باید به رفت و برگشت شاخصها وزن داد. چرا که این رفت و برگشت سریع نشان از آن دارد که از دید عمده تحلیلگران بازار، بورس از محدوده ارزندگی فاصله قابلتوجهی ندارد و عملا خود را برای مواجهه با تغییرات بعدی آماده میکند. مرور آن چه در هفته گذشته اتفاق افتاد به ما نشان خواهد داد که محدوده انتظارات فعلی بازار کجاست.
در ابتدای هفته بازار به سبزپوشی در اکثر گروهها ادامه داد و شاخص کل تا نزدیکی مرز 1.6 میلیون واحد پیش رفت. این مرز هم از لحاظ نموداری و هم از لحاظ تاریخی سطح مقاومتی سختی برای شاخص محسوب میشد. به عبارتی یک انگیزه کاهشی میتوانست موج خروج پول را فعال کند.
این ماشه در معاملات یکشنبه با زمزمههایی از احتمال بازگشت زودهنگام ایران و آمریکا بر سر مذاکرات وین کلید خورد. دلار از 28250 تومان طی دو روز تا مرز 27 هزار تومان عقب نشست و سهامداران به سرعت و با شدت به این گمانهها واکنش نشان دادند. به این ترتیب طی دو روز متوالی شاخص بورس شاهد ریزشهای سنگینی بود.
در ادامه موضعگیری وزیر خارجه ایران چنین القا کرد که بازگشت به مذاکره مسالهای زمانبر است و همین کافی بود تا انتظارات کاهشی چه در بورس و چه در بازار ارز متوقف شوند. طی روزهای بعدی نرخ دلار در نیمه اول کانال 27 هزار تومانی نوسان کرد و اگر چه در گذر با قدرت از سطح 27500 تومانی موفق نبود حاضر به از دست دادن سطح 27 هزار تومانی نیز نشد. این در حالی بود که به نظر میآمد بازارساز ارزی طی روزهای اخیر با قدرت نسبتا زیادی فعال بوده و درصدد است تا نرخ ارز را به سطوح پایینتر ببرد. به دنبال آرامش نسبی دلار بازار سهام نیز بعد از یک روز نسبتا متعادل، در آخرین روز هفته به مدار صعود بازگشت و موفق شد بار دیگر سطح 1.5 میلیونی را تصاحب کند.
انتظار میرود بازار ارز هفته متعادلی داشته باشد و نرخها در محدوده فعلی نسبتا با ثبات رفتار کنند.
قیمتها در بازار جهانی نیز تا حدود زیادی به ثبات رسیده است.
مهمترین مواردی که در این بازه میتواند بورس را با تغییر جهت ناگهانی همراه کند تصمیمات و سیاستگذاریها دولتی خواهد بود. مذاکرات وین، نرخ بهره، ساخت یک میلیون واحد مسکونی، آزادسازی قیمت یا دستوری کردن نرخها و تعیین تکلیف نرخ ارز ترجیحی از جمله مواردی است که انتظار تصمیمات دولت جدید را میکشند.
برای آن که بدانیم بورس در موقعیت تعادلی قرار دارد یا خیر، مهمترین نکته برآورد مسیر آتی دلار و همچنین نرخ دلاری است که بورس تهران خود را با آن هماهنگ کرده است. در رابطه با مسیر آتی دلار میتوان گفت انتظار برای بازگشت ایران به مذاکرات وین عملا در ثبات فعلی بازار ارز خود را نشان داده است. در عین حال سطوح بالای ارز نشان میدهد که انتظاری برای حل سریع اختلافات و رفع زودهنگام تحریمها وجود ندارد.
در عین حال محاسبات بورسان نشان میدهد در بسیاری از سهام بزرگ و شاخصساز نسبتهای P/E با احتساب دلار نیمایی در محدوده نزدیک به 6 الی 7 مرتبه قرار دارد. به این ترتیب میتوان گفت در صورتی که نرخ بهره حقیقی همچنان منفی بماند بازار به هیچ وجه (به خصوص در نمادهای بزرگ) از محدودههای ارزندگی دور نشده است.
از سوی دیگر بازار سهام، احتمال افت قیمت فلزات در بازار جهانی را به نسبت جدی گرفته است و در برخورد با این گروه محتاطتر از دیگر گروه بزرگ کالایی یعنی محصولات شیمیایی عمل میکند. لازم به تاکید است که محصولات پایه شیمیایی همچون متانول و اوره طی مدت اخیر نه تنها با احتمال ریزش مواجه نبودهاند بلکه به دنبال قیمتهای بسیار بالای گاز، انتظار برای ادامه رشد نرخها وجود دارد.
اما به نظر لازم میرسد که معاملهگران همچنان نسبت به تصمیمات دولتی محتاطتر باشند. از نگاه تحلیلی لزومی وجود ندارد که بتوان آینده را با قطعیت پیش بینی کرد؛ آن چه مهم است آن است که برای هر یک از سناریوهای محتمل آینده، نقشه راهی مهیا کرد و به هر سناریو به اندازه درست وزن داد. ریزش و جهشهایی که بورس به دنبال گمانهزنیها از تصمیمات سیاسی تجربه میکند همچنان شدید به نظر میرسد.
در همین ابتدا باید گفت که هنوز وقت سودهای بیحساب و کتاب نرسیده است. این بدان معنی است که معاملهگران تازهوارد و آماتوری که انتظار تکرار روزهای شیدایی سال گذشته را میکشند بهتر است یا همچنان منتظر بمانند و یا به سمت تحلیل و تحقیق روی بیاورند (پیشنهاد اکید بورسان برای معاملهگرانی که خود وقت کافی برای تحقیق و محاسبه ندارند پرهیز از خودمحوری و استفاده از روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری است).
در مقابل این برهه بیشتر برای تحلیلگران و معاملهگران حرفهای فرصت محسوب میشود. همانطور که در گزارشهای اخیر پیشنهاد شده، این بازه زمانی فرصت فوقالعادهای برای بازچینش سبد سهام با متغیرهای جدید است. به نظر میرسد تضمین مناسبی وجود دارد که صورت چینش مناسب پورتفوی نه تنها ریسک تحمل زیان برای بازیگران به حداقل برسد، بلکه بتوان سودی بیش از سود تضمینشده در سایر بازارها بدست آورد.
وضعیت تکنیکال شاخصهای بورسی چگونه است؟
وضعیت تکنیکال شاخص کل – 12 شهریور 1400
مهدی واعظی – تحلیلگر بورسان: در رابطه با شاخص کل میتوان گفت که این نماگر بازار همچنان با میانگین متحرک 9 روزه درگیر است و تا وقتی آن را پشت سر نگذارد نمیتوان با قطعیت گفت که بازار به روند صعودی برگشته است. همچنین از اندیکاتورها و همچنین EMA9 بر میآید که روند فعلی را میتوان یک پولبک در مسیر نزولی در نظر گرفت. بنابراین لازم است که معاملات این هفته را با دقت در نظر داشت تا ببینیم کدام سناریو محقق خواهد شد.
همچنین همان طور که در نمودار فوق مشاهده میشود، این خط روند 3 ساله هیچ گاه باعث برهم خوردن روند نشده اما همیشه واکنشهای جدی به همراه داشته است. این بار نیز انتظار میرود که گذر از این محدوده با وقفه زمانی همراه باشد.
سروش بهرامی – تحلیلگر بورسان: در رابطه با شاخص هموزن وضعیت جالبتری داریم. شاخص هموزن الگوی کف دوقلو تشکیل داده که برای تکمیل این الگو باید خط گردن خود را حوالی ۴۷۶۰۰۰ رد کند. بنابراین این شاخص طی روزهای آتی دو مقاومت مهم پیش رو دارد که با کادر سبزرنگ مشخص شده است. در صورت عبور از این مقاومتها شاخص هموزن به خط گردن میرسد و در صورتی که بتواند خط گردن را به سمت بالا بشکند، هدف آن در مرحله اول سقف تاریخی و در مرحله بعد ۵۹۳۰۰۰ واحد خواهد بود.
از برآیند نکات گفته شده انتظار داریم که بازار در هفته آتی به خصوص در گروههای بزرگ کالایی با معاملات متعادلی همراه باشد و حتی دور از انتظار نیست که بازیگران به سمت گروههای کوچکتر بازار تمایل پیدا کنند. به خصوص معاملات گروه سیمان با توجه به اتفاقاتی که در این هفته رخ داد بسیار جالب توجه خواهد بود.
در کل برای میتوان انتظار داشت نوسانگیران حرفهای هفته پرکاری را پیش رو داشته باشند. معاملهگران بنیادی نیز احتمالا در صنایع غیر دلاری به دنبال گزینههای جذابتر برای سرمایهگذاری خواهند گشت.
منبع: بورسان