در خرداد ماه بازدهی ماهانه بورس پس از 4 ماه منفی شد و میزان خروج سرمایه حقیقی از بازار سهام افزایش یافت. به نظر میرسد با وجود رشد قیمتها در بازارهای موازی و انتظارات تورمی، عامل خروج سرمایه از بورس افزایش بی اعتمادی است.
فراسرمایه؛ مریم ذوالفقاری: در 21 روز معاملاتی خرداد ماه در 18 روز شاهد خروج پول حقیقی از بازار بودیم و تنها در 3 روز کاری سرمایه حقیقی به بازار وارد شد. مجموع تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در خرداد ماه 7 هزار و 904 میلیارد تومان بود. به عبارت دیگر به طور میانگین روزانه 376 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است که نسبت به خروج روزانه 72 میلیارد تومان پول حقیقی در اردیبهشت ماه افزایش 422 درصدی را نشان میدهد.
در ماه اخیر مجموع ارزش معاملات خرد بورس 99 هزار و 357 میلیارد تومان بود. همچنین میانگین روزانه ارزش معاملات خرد 4 هزار و 731 میلیارد تومان است که نسبت به اردیبهشت ماه افت 27 درصدی داشته است.
طبق محاسبات به عمل آمده توسط تحلیلگران با وجود افزایش تاریخی نرخ دلار در خرداد ماه سال جاری شاخص بازدهی این ارز در خرداد ماه تنها 3 درصد ثبت شده است، درصورتی که نرخ رشد این ارز در طول ۳ ماه فصل بهار مجموعا حدود 17 درصد محاسبه شده است. برخی از کارشناسان نیز با اشاره به کندتر شدن روند رشد نرخ دلار در خرداد ماه نسبت به فروردین و اردیبهشت، بر این باورند که سیاستهای جدید بانک مرکزی نقش چشمگیری در ترمز دلار خردادی داشته است.
خرداد سال جاری ماه مهمی برای نرخ دلار بود. در روز یکشنبه 22 خرداد بود که قیمت دلار در بالاترین قیمت خود در تاریخ معاملات ارزی (بیش از 33 هزار تومان) قرار گرفت، اما در مجموع و با توجه به رشد 3 درصدی دلار در خرداد ماه میتوان گفت که به نسبت 2 ماه ابتدایی فصل بهار این ارز در ماهی که گذشت رشد چشمگیری نداشته است.
طبق مشاهدات به عمل آمده روند نرخ دلار در خرداد ماه را میتوان به 3 دوره متفاوت تقسیم کرد. در دوره اول که از ابتدای ماه تا روزهای 17 و 18 خرداد ادامه داشت، نرخ این ارز روند افزایشی با شیب ملایم را در پیش گرفت و توانست از رقم 30 هزار و 450 تومان به رقم 31 هزار و 850 تومان برسد. دوره دوم نوسانات نرخ دلار در خرداد ماه از روزهای 17 و 18 خرداد تا 23 خرداد بود که در این دوره قله قیمتی تاریخی دلار شکل گرفت. اما در هفته آخر این ماه نرخ ارز مذکور تغییر قابل توجهی نداشت و در بازه 200 تومانی 31 هزار و 700 تا 31 هزار و 900 تومان به نوسان پرداخت. به عقیده بسیاری از تحلیلگران بازار ارز اجرای سیاستهای تسهیلگرانه بانک مرکزی در روزهای ابتدایی هفته آخر خرداد ماه نقش بسزایی در کندتر کردن نرخ رشد دلار در ماه پایانی بهار داشت.
نرخ دلار در معاملات بازار آزاد از مهمترین پارامترهای تعیینکننده قیمت سکه طلا است، از همین روی روند قیمت سکه طلا در خرداد ماه شباهت زیادی به نمودار قیمت دلار آزاد در این ماه دارد. سکه در خرداد ماه توانست قله 16.5 میلیونی را فتح کند اما تا پایان خرداد ماه با افت قیمت دلار به کانال 15 میلیون تومان بازگشت. با این حال پربازده ترین بازار خرداد ماه نام گرفت.
طلا نیز که خرداد ماه را با رقم 1.356 میلیون تومان آغاز کرده بود تا پایان این ماه به 1.430 میلیون تومان رسید و دومین بازار پربازده خرداد ماه لقب گرفت.
بازار رمزارزها نیز در خرداد، ماه بسیار بدی را پشت سر گذاشتند. افزایش نرخ بهره بانکی آمریکا و کشورهای اروپایی برای مقابله با تورم، باعث شد تا سرمایه های بسیاری از بازارهای پرریسک همچون رمزارزها و بازارهای سهام خارج شود و روانه بانک ها شود.
بیت کوین که ابتدای خرداد ماه بین 28 تا 33 هزار دلار در نوسان بود با تصویب افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزور آمریکا، سقوط شدیدی را تا کانال 17 هزار دلار تجربه کرد و بازدهی منفی 28 درصدی را ثبت کرد. بیت کوین در آخرین روز خرداد ماه در کانال 21 هزار دلار در نوسان بود.