پایگاه خبری تحلیلی فراسرمایه

سه شنبه, ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ - Jun 6 ,2023

سه گام اول ورود به بورس اوراق بهادار

سه گام اول ورود به بورس اوراق بهادار

شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که قصد دارید در بورس اوراق بهادار سرمایه گذاری کنید، اما نمی دانید از کجا و چگونه باید آن را شروع کنید. اولین قدم برای شروع، دریافت کد بورسی و ثبتنام در سامانه سجام می باشد. در این مقاله از فراسرمایه قصد داریم نحوه ورود به بورس و مراحل دریافت کد را باهم مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.

کد بورسی چیست؟

کد بورسی از 3 حرف اول نام خانوادگی و 5 عدد تصادفی تشکیل شده است. هر فرد می تواند فقط یک کد بورسی مخصوص به خود داشته باشد. به کد بورسی، کد معاملاتی یا کد سهامداری نیز گفته می‌شود. این کد به شما کمک میکند که هم در بورس سرمایه‌گذاری کنید و هم در بازارهای مالی فعالیت داشته باشید. فعالیت هایی که می توان با استفاده از این کد انجام داد شامل صدور واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری، صدور کد سبدگردانی، تغییر کارگزار و صندوق، دریافت سود سهام و … می باشد.

گام اول، ثبت‌نام در سامانه سجام

سجام که کوتاه شده عبارت «سامانه جامع اطلاعات مشتریان» است، برای ثبت اطلاعات مشتریان در بازار سرمایه ایجاد شده است. این سامانه تمام اطلاعات سرمایه‌گذاران را جمع آوری کرده و سرمایه‌گذاران برای ورود به همه بخش‌های بازار سرمایه، ابتدا باید اطلاعات‌شان را در این سامانه ثبت کنند.برای دریافت کد بورسی ابتدا باید در سامانه سجام ثبتنام کنید. این سامانه شامل فرم هایی است که در رابطه با مشخصات فردی، حساب بانکی و… می باشد و توسط متقاضی پر می شوند و بعد از تکمیل نهایی فرم ها کد پیگیری پیامک می شود. با ما همراه باشید تا مراحل ثبتنام در سامانه سجام را با هم بررسی کنیم.

مراحل ثبت نام در سامانه سجام

1 .در این صفحه شما می‌بایست شماره تلفن همراه خود را وارد نمایید و پس از آن دکمه ((دریافت تائید کد)) را کلیک نمایید.

2.در قدم دوم شما باید کد تائید ارسال‌شده به شماره تلفن همراه خود را وارد نموده و در قسمت پایین صفحه کد ملی ۱۰ رقمی را وارد نمایید.

3. پس از انتخاب سمت و شرایط نماینده و پرداخت مبلغ 10.000 تومان از طریق درگاه وارد این صفحه شده و اطلاعات هویتی خود اعم از نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، جنسیت، نام پدر، شماره شناسنامه و سایر اطلاعات موجود در شناسنامه را وارد نمایید و تایید را بزنید.

4. در این صفحه اطلاعات ارتباطی خود اعم از آدرس دقیق پستی به ترتیب خواسته‌شده و هم‌چنین پست الکترونیک (E-mail) تلفن ثابت (منزل) و تلفن همراه خود را وارد نموده و پس از بررسی عدم وجود خطا در اطلاعات واردشده با زدن دکمه تائید به مرحله بعد می‌روید.

5. در این قسمت اطلاعات شغلی خود را وارد نمایید. توجه فرمایید که می‌توانید تنها موارد ستاره‌دار را تکمیل نمایید.

6. در این مرحله نیز تنها اطلاعات ستاره‌دار را پر نمایید و در ضمن حتماً نیاز نیست که به‌حساب و کتاب دقیق بپردازید و محاسبات انجام دهید بلکه صرفاً یک برآورد کلی از آینده معاملات را در نظر گرفته و به سؤالات پاسخ دهید.

7. در آخر شما در صفحه تعهدات بایستی متعهد شوید که تمامی اطلاعات را به‌درستی وارد کرده‌اید و در ضمن در صورت هرگونه تغییر در اطلاعات ثبتی، فورا اقدام به ویرایش اطلاعات خود از طریق سامانه سجام بورس نمایید.

پس از انجام مراحل ثبتنام در سامانه سجام، احراز هویت فرد باید انجام گیرد. احراز هویت به این معناست که ارسال کننده اطلاعات با ارائه مدارک شناسایی خود تصدیق می کند ، اطلاعات ادعایی توسط او صحیح و مستند می باشند. این کار در گذشته فقط بصورت حضوری انجام میشد ولی در حال حاضر بصورت الکترونیکی نیز انجام میگیرد. با ما همراه باشید تا مراحل انجام هر یک از این روش ها را با هم برررسی کنیم.

احراز هویت حضوری سامانه سجام

پس از تکمیل فرآیند ثبت نام در سامانه سجام ، کد بورسی برای ثبت نام کننده صادر نمی شود. بلکه باید ابتدا درستی یا غلطی اطلاعات فرد تایید شود. برای احراز هویت به روش حضوری، متقاضیان بعد از تکمیل مراحل ثبت نام اینترنتی و دریافت کد پیگیری ثبت نام  می توانند با در دست داشتن مدارک لازم برای احراز هویت به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نمایند . لیست مراکز احراز هویت سجام در سامانه سجام موجود می باشد.

مراحل احراز هویت غیرحضوری سامانه سجام | https://farasarmayeh.ir/

مدارک لازم برای احراز هویت حضوری:

اصل و فتوکپی کارت ملی

اصل و فتوکپی شناسنامه

فتوکپی آخرین مدرک تحصیلی ( اختیاری )

شماره حساب و اطلاعات بانکی ثبت نام کننده

آدرس و مشخصات پستی ثبت نام کننده

احراز هویت الکترونیکی سامانه سجام

برای کاهش مراجعات به دفاتر پیشخوان  و جلوگیری از اتلاف زمان مراجعان در صف های انتظار امکان احراز هویت به صورت الکترونیکی نیز به وجود آمده است. فرآیند احراز هویت الکترونیکی ثبت نام کنندگان بدین صورت انجام میشود که اطلاعات تکمیل شده توسط متقاضی، با اطلاعات موجود در ثبت احوال ، سامانه بانکی کشور و سایر ارگان های رسمی تطبیق داده می شود .

بعد از آن فرد با استفاده از رمز یکبار مصرفی که برایش ارسال می شود وارد سیستم شده و سپس عکس او با تصویر بر روی کارت ملی تطبیق داده می شود . همچنین تصویر بر روی کارت ملی با تصویری که در بایگانی ثبت اسناد موجود است نیز مقایسه می شود .

در مرحله بعد از ثبت نام کننده خواسته می شود تا یک فیلم سلفی گرفته و متنی که به صورت تصادفی برای او ظاهر می شود را بخواند و نهایتا کاربر یک امضای الکترونیکی انجام داده و برای سامانه سجام می فرستد . بعد از طی کردن تمام این مراحل اطلاعات مخاطب توسط ارگان ها ، اپراتورها و … بررسی شده و اگر مشکلی وجود نداشته باشد احراز هویت به صورت موفقیت آمیز انجام می گیرد .

شرایط انجام احراز هویت غیرحضوری سجام

1- متقاضی احراز هویت غیر حضوری ، حتما باید ثبت نام سامانه سجام را به طور کامل انجام داده و کد پیگیری ثبت نام را دریافت کرده باشد.

2- این فرد لازم است که بالای 18 سال سن داشته باشد.

3- کارت ملی هوشمند داشته و یا اگر ثبت نام برای دریافت کد ملی انجام داده است ، رسید این ثبت نام را داشته باشد.

4- تنها کسانی که اشخاص حقیقی ایرانی هستند ، می توانند احراز هویت آنلاین سجام را انجام دهند.

5- تمام مراحل احراز هویت باید توسط شخص ثبت نام کننده انجام گرفته و شخص دیگری نمی تواند احراز هویت غیر حضوری را برای وی انجام دهد.

6- تمام اطلاعات باید متعلق به شخص ثبت نام کننده باشد.

احراز هویت غیرحضوری  سجام از طریق چه اپلیکیشن هایی انجام میشود؟

تعداد درگاه‌ها و اپلیکیشن‌هایی که احراز هویت غیرحضوری سجام و کارگزاری‌ها را انجام می‌دهند، زیاد نیست.

اگر بخواهیم چند نمونه از این درگاه ها را به شما معرفی کنیم باید به اپلیکیشن سیگنال، کارگزاری سهم آشنا، بانک مهر ایران، کارگزاری کارآمد، کارگزاری فارابی، کارگزاری کارآمد، کارگزاری مهرآفرین، کارگزاری کالای خاورمیانه، کارگزاری امین سهم، کارگزاری تدبیرگران فردا، کارگزاری نماد شاهدان اشاره کنیم. اگر میخواهید با نحوه احراز هویت غیرحضوری  بیشتر آشنا شوید، در آموزش های بعدی با ما همراه باشید.

گام سوم، ثبت نام در کارگزاری‌ها و شروع معاملات

پس از ثبتنام در سامانه سجام کد بورسی برای شما ارسال میشود، اما اگر میخواهید شخصا معاملات خود را در بازار بورس انجام دهید، باید کد معاملاتی آنلاین  خود را  از طریق مراجعه به یکی از کارگزاری های دارای مجوز بازار بورس، دریافت کنید. شرکت های کارگزاری فراوانی برای ارائه خدمات در زمینه بورس وجود دارند که سرمایه گذاران میتوانند یکی از آن ها را برای ثبت نام انتخاب کنند. برای انتخاب یک کارگزاری مناسب باید ویژگی های زیادی را مورد برررسی قرار دهید. برای این کار مطالعه مقاله ویژگی های یک کارگزاری خوب را به شما پیشنهاد میکنیم.

مراجعه به کارگزاری ها:

در هنگام مراجعه به کارگزاری ها باید مدارک هویتی مورد نیاز را ارائه و فرم های مربوطه را پر کنید. کانون کارگزاران در راستای افزایش سطح اطلاعات افراد تازه وارد به بورس، آزمونی را در نظر گرفته است که به صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود. در صورت قبولی اشخاص در این آزمون و ارائه مدارک مورد نیاز، پس از گذشت چند روز (بین 3 تا10 روز بسته به کارگزاری منتخب) کد بورسی متقاضی ارسال میشود. نکته لازم به ذکر این است که دریافت کد معاملاتی آنلاین بصورت غیرحضوری نیز انجام میشود.

مدارک لازم برای ثبتنام در کارگزاری و  دریافت کد معاملاتی آنلاین

اصل شناسنامه به همراه تصویر از تمامی صفحات آن

اصل کارت ملی به همراه تصویر پشت و روی آن

مدرک نمایانگر کد پستی محل سکونت شما مانند: قبض تلفن ثابت ،آخرین مدرک تحصیلی و شماره‌حساب و شبای بانکی

نحوه گرفتن کد بورسی برای اتباع خارجی

اتباع خارجی برای دریافت کد معاملاتی باید مراحل خاصی را طی کنند که در ادامه به بررسی این مراحل میپردازیم.

اتباع خارجی که دارای پاسپورت و حساب بانکی هستند، میتوانند با در دست داشتن اصل پاسپورت (در شرایطی که نام پدر در آن قید شده باشد) به کارگزاری مورد نظر خود مراجعه کنند و پس از تکمیل فرم های مربوطه برای دریافت کد بورسی اقدام کنند. اگر مدارک آن ها کامل باشد، طی هفت روز کاری مجوز معامله به زبان فارسی و ترجمه آن را به زبان انگلیسی به کارگزاری تحویل میدهند.

بعد از اینکه مجوز توسط سازمان صادر گردید، کارگزاری برای گرفتن کد بورسی مشتری از طریق شرکت سپرده گذاری اقدام مینماید. در مرحله آخر بعد از اینکه کد بورسی برای متقاضی ارسال شد، قرار داد آنلاین انجام میشود. سپس مشتری میتواند شروع به خرید و فروش نماید.

سخن پایانی:

در این مقاله با سه گام اصلی ورود به بازار بورس آشنا شدیم. فراموش نکنید مهم ترین کاری که برای یک سرمایه گذاری موفق در بورس باید انجام دهید، کسب اطلاعات و دانش کافی در زمینه بورس می باشد. با این کار میتوانید ریسک ناشی از سرمایه گذاری خود را به شدت کاهش دهید. پیشنهاد میکنیم در طی انجام معاملات خود، عجله نکنید و از روی احساسات تصمیم نگیرید. کسب درآمد از بورس، نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد که قبل از هر چیز باید برای یادگیری آن اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.