به گفته یک کارشناس اقتصادی، باید نرخ ارز تخصیصیافته به کالاهای اساسی هم به عرضه تعادلی بازار نزدیک شود.
سیدحسین رضوی پور کارشناس اقتصادی در گفتگو با فراسرمایه پیرامون نرخ ارز در بودجه 1400 اظهار داشت: بحث واردات کالاهای اساسی است که تا به حال ارز 4200 تومانی به آن اختصاص داده میشد. کاری که باید حتماً اتفاق بیفتد به نظر بنده این است که باید ارز تخصیصیافته به کالاهای اساسی هم به عرضه تعادلی بازار نزدیک شود. مثلاً ارز نیمایی باشد اما باید مبنای محاسباتی در بودجه وجود داشته باشد که مابهالتفاوت اختصاص داده شده بود برای تامین کالاهای اساسی با نرخ 4200 تومان با این نرخ نیمایی به درآمدهای دولت اضافه خواهد شد این مابهالتفاوت ارزی که اختصاص داده شده بود به یارانههای هدفمند اختصاص یابد که از طریق کارتهای الکترونیک خرید کالاهای حساس در اختیار خانوادههای نیازمند و دهکهای پایین جامعه قرار بگیرد تا بتواند معیشت آنها را پوشش دهد.
بیشتر بخوانید : دلار به دنبال کف جدید
وی افزود: نکته دیگری که در این وسط مطرح است این است که نباید تعهداتی را برای دولت ایجاد کنیم که بعداً امکان پرداختش و استعفای آن وجود نداشته باشد. اگر مثلاً ما هم اکنون یارانهها را به 350 هزار تومان برسانیم و تثبیت کنیم بعداً اگر نرخ ارز پایین بیاید و درآمد دولت از این مابهالتفاوت کاهش پیدا کند تأمین این مابهالتفاوت برای دولت دشوار خواهد بود. لذا مهم است که سیستم یارانهای کشور سیستم شناور باشد چراکه یارانه در کشور ما به نرخ جهانی انرژی و نرخ جهانی نرخ ارز در داخل کشورمان خیلی وابسته است بنابراین درآمد دولت از این دو عمل دولت از محل اجرای قانون هدفمندی یارانهها و از محل اجرای این قوانین مربوط به یارانه کالاهای اساسی و قاعده هم شناور خواهد بود و وقتی درآمد دولت شناور باشد، میزان یارانهای که اختصاص داده و هر یک از خانوارها به ازای هر نفر اون هم حتماً باید شناور باشد. درغیراینصورت دولت هم انگیزه ایجاد سود خواهد داشت و سعی میکند با افزایش نرخ ارز درآمد خودشان را نسبت به هزینه افزایش داده و هم ممکن است در اثر کاهش سود برای دولت مخاطرات یارانهای که میخواهد به مردم بپردازد ایجاد بشود و این خودش میتواند مولد نرخ تورم باشد.
بیشتر بخوانید : جبهه فروش در بازار دلار + نمودار
وی در پایان تصریح کرد: چنانکه قبلاً هم این اتفاق افتاده بود که دولت برای پرداخت یارانه در حالت زیان قرار داشت و تبعاتش دولت را گرفتار کرده بود. بنابراین خیلی لازم هست که ما حتماً اگر بخواهیم سیستم یارانه دهی در کشور را اصلاح کنیم. پس نرخ یارانه را براساس یک الگوی محاسباتی مبتنی بر نرخ ارز و نرخ جهانی انرژی به صورت شناور کنیم تا این مبادی درآمدی اجرای یارانهها مشخص باشد و به صورت سه ماه یکبار اینها محاسبه شود و نرخ یارانه برای هر سه ماه بر این اساس تنظیم بشود و مجلس بر نحوه محاسبه اینها هم نظارت داشته باشد.